April 2021
LOXAM is een toonaangevend verhuurbedrijf van machines en apparatuur aan professionals in de bouw, hoveniers, infrastructuur, industrie en zelfs events. Voor de aansturing van het B2B magazijn hebben ze gekozen voor het MAGISTOR WMS van SAVOYE.
LOXAM, een grotere speler in Europa, is actief in 30 landen met een omzet van € 2,3 miljard in 2019. Het heeft een netwerk van 1.100 vestigingen om zowel algemene als gespecialiseerde klanten te bedienen. Voor een specifieke doelgroep beschikt LOXAM over één centraal verkoopmagazijn van 7.000 m2, gelegen in Lieusaint. Deze is volledig gericht op de B2B-activiteiten. De opgeslagen producten zijn primair bedoeld voor de verkoop, maar ook voor marketing (POS, catalogi, werkkleding, enz.). De voorraad telt ongeveer 1.500 SKU’s en er worden maandelijks 25.000 orderregels en ongeveer 600.000 items gepickt en verzonden.
LOXAM maakte al gebruik van een WMS, maar men besloot een aanbesteding uit te schrijven voor een nieuwe tool die beter was afgestemd op de behoeften: “Ons WMS kende veel beperkingen en de leverancier ontwikkelde het product niet verder. We zijn daarom op zoek gegaan naar een nieuw WMS, dat beter op onze behoeften moest aansluiten. Bovendien moest het eenvoudig aan te passen zijn. Tenslotte wilden we het kunnen koppelen aan ons ERP. We wilden graag onze manier van werken veranderen, maar dat mocht niet ten koste van de servicekwaliteit gaan”, legt Laurence Berthet, Central Store Manager bij LOXAM, uit. |
Na een selectie gemaakt te hebben van drie software aanbieders en twee locaties te hebben bezocht, koos LOXAM uiteindelijk voor SAVOYE. “SAVOYE was in staat om specifieke processen op de klant af te stemmen en een grondige analyse van de processen uit te voeren om de behoeften in kaart te brengen. Er ontstond een geweldige samenwerking tussen de adviseur en de projectmanager ”, benadrukt Laurence Berthet.
Een gedetailleerde analyse van de processen voor een optimaal resultaat
Het project startte in mei 2019 na een functionele analyse om de zakelijke vereisten gedetailleerd te omschrijven en de tool hierop af te stemmen: “Voor ons was dit het belangrijkste element. Geen enkel WMS op de markt kan voldoen aan alle unieke en specifieke kenmerken van ons bedrijf. Alleen door onze processen en verwachtingen duidelijk te specificeren, waren we in staat om met behulp van verfijnde dataparameters een optimaal resultaat te behalen”, analyseert Laurence Berthet.
Momenteel plaatsen en volgen de LOXAM vestigingen hun orders via een speciale web interface in MAGISTOR. Deze is in staat om honderden verbindingen tegelijk te beheren. De vereenvoudigde bestelprocedure koppelt een filiaal aan een gebruiker, waardoor het niet nodig is om contactgegevens opnieuw in te voeren. De interface maakt het ook mogelijk om in één stap een identieke bestelling aan te maken voor een groep filialen of zelfs voor alle filialen van het netwerk. Voor LOXAM is dit een uiterste nuttige functionaliteit voor promotionele acties of om het netwerk te voorzien van catalogi of werkkleding.
Op weg naar een B2C inzet?
Tegelijkertijd werd het orderverzamelen opgesplitst in twee verschillende soorten: lopend of met de heftruck. Elke order waarvan de hoeveelheid identiek is aan een complete pallet met één product, wordt toegewezen aan een heftruckbestuurder. Dat is sneller en efficiënter omdat de pallet wordt verzonden zoals deze is gepakt. De andere orders worden al lopend door het magazijn op de opslaglocaties verzameld. Ten slotte beheert het MAGISTOR WMS het etiketteren en de transportdocumenten (de transportplanning van de betreffende vervoerders wordt geïntegreerd in MAGISTOR), waarbij heftruckchauffeurs en orderpickers autonoom blijven totdat de trailers moeten worden geladen.
Dankzij deze ontwikkelingen, ziet LOXAM al een reductie in de picktijden en een sterke stijging van de productiviteit. De vestigingen zijn autonomer in de opvolging van de orders. “De basis van ons succes? De bepalende zaken van het project waren de gedetailleerde en functionele analyse van het logistieke proces en het luisteren naar het advies van de software ontwikkelaar. Vervolgens erover communiceren, waardoor we erin zijn geslaagd om alle belanghebbenden van het project (in het bijzonder teamleiders en orderverzamelaars) te betrekken. Deze betrokkenheid en de acceptatie van het team blijven belangrijke factoren voor succes: alleen door het samenbrengen, opleiden en ondersteunen van gebruikers kan een dergelijke verandering slagen. Binnenkort zijn we van plan om de online verkoop voor B2C te ontwikkelen en MAGISTOR maakt dat mogelijk”, besluit Laurence Berthet.