De lingerieproducent werd opgericht in 1876 en heeft momenteel 5.500 mensen in dienst die zich richten op zes merken: Chantelle, Passionata, Chantal Thomass, Femilet, Livera en Darjeeling. Het bedrijf gebruikt zijn logistieke centrum in Corbie, in de Somme, specifiek om de 11.000 verkooppunten over de hele wereld te bevoorraden. Dit logistieke centrum werd vergroot (van 14.000 naar 20.000 m2) en gemoderniseerd in 2007 met SAVOYE: “Onze samenwerking met SAVOYE gaat al vele jaren terug, maar in 2007 betekende de aanpassing en uitbreiding van ons intern transportsysteem een omslagpunt. Deze enorme verandering heeft onze samenwerking behoorlijk versterkt ”, herinnert Philippe Sophys, Distribution Logistics Director bij Chantelle Lingerie, zich.
Een krachtige logistieke tool voor een verviervoudiging van de productiviteit
Het hele magazijn werd vernieuwd. SAVOYE heeft vier nieuwe magazijnkranen toegevoegd. De eerste twee (met display-units) werden gebruikt voor het picken op hoge snelheid en de twee andere voor specifieke toepassingen. In dit magazijn biedt het bedrijf zijn afnemers ordervoorbereiding op maat: de toevoeging van antidiefstalsystemen of labels en verzamelen van hangende kledingstukken zijn slechts enkele voorbeelden. Alle gemechaniseerde systemen worden aangestuurd door SAVOYE’s Logys WCS (Warehouse Control System).
Mede dankzij pick-to-light toepassingen kon Chantelle de productiviteit van het orderpicken, met een jaarlijkse verwerking van 15 miljoen artikelen, verviervoudigen. Elk jaar worden nu 550.000 individuele zendingen verzonden vanuit het magazijn in Corbie: “Dankzij de systemen van SAVOYE kunnen we deze output volhouden“, benadrukt Sophys. Het aanpassen van bestellingen biedt ons een concurrentievoordeel en dat hebben we gerealiseerd dankzij de tools van SAVOYE. Vandaag vertegenwoordigt deze bestelstroom ongeveer 92% van onze zendingen en we hebben de middelen om deze optimaal te beheren. ”
Toen Chantelle tien jaar later de logistieke organisatie verder wilde opschalen, koos het voor het transportmanagementsysteem LM TMS van SAVOYE. Het doel was om het transportbeheer te digitaliseren en te verbeteren, aangezien het voorheen een handmatig proces was. “We communiceren nu beter met onze vervoerders en zien een verbetering van de kwaliteit van onze dienstverlening“, vervolgt hij.
Een flexibele supply chain als reactie op Covid-19
Geconfronteerd met de wereldwijde rampzalige situatie door Covid-19, besloot de Chantelle Group zijn efficiënte logistiek en productiemiddelen in te zetten voor de bestrijding van de pandemie.
Chantelle begon te werken aan enkele prototypes van de maskers en diende deze ter goedkeuring in bij de Franse dienst voor defensie inkopen. Daarna kon het bedrijf de maskers produceren in al zijn fabrieken. Deze maskers, oorspronkelijk bedoeld voor de medewerkers, partners van de groep en liefdadigheidsinstellingen, worden nu in grote aantallen besteld. Zo bestelde een groothandel in ijzerwaren 100.000 stuks en de National Council of Automotive Professionals (CNPA) wilde er maar liefst een miljoen hebben. “Wat de bedrijfstak of marktsituatie ook is, een bedrijf moet altijd flexibel blijven. Dat geldt met name voor de supply chain. In deze crisis is het aanpassingsvermogen essentieel om de problemen in deze wereld aan te kunnen pakken”, zo besluit Philippe Sophys.